event

Benno Premsela Lezing 2013

Archief

december 2014

20/12/2014
Vier de start van de kerstvakantie in Het Nieuwe Instituut
18/12/2014
Een duik in het uitgaansleven
12/12/2014
Naar een biografie van de Houtribdijk
11/12/2014
een avond over de betekenis van hedendaagse materiaalexperimenten
10/12/2014
Streetwise: de straat als sociale ruimte
Activiteit
Lezing:

Benno Premsela Lezing 2013

24/11/2013 (Amsterdam) Matthew Stadler over de verbreding van het begrip interieur

De Amerikaanse schrijver Matthew Stadler geeft in de Portugese Synagoge in Amsterdam dit jaar de negende Benno Premsela Lezing. In zijn lezing stelt hij voor het interieur te zien als plaats van compositie. Stadler: 'Het interieur - of het nu gebouwd is van hout, steen of ontworpen door softwareontwikkelaars - bestaat uit één deel materiaal en negen delen verbeelding.'

Dit voorstel van Stadler komt voor uit de observatie dat technologische en politieke veranderingen ervoor hebben gezorgd dat gangbare opvattingen over het interieur achterhaald zijn. Stadler: 'Wat misleidend is aan het digitale interactieve scherm, is dat het niet echt een raam is. Het is een camera die op ons is gericht. Wij wilden ramen, maar in plaats daarvan hebben wij ons leven gevuld met camera's, met bewaking. [...] Wij kijken in de camera's en denken dat wij van ons af kijken. Maar dat is niet zo. Wij worden bekeken.'

Stadler heeft vijf romans gepubliceerd, waaronder Allan SteinLandscape: Memory en het recent verschenen Deventer (NAi010 publishers), dat gaat over de wisselwerking tussen macht en hoop in het ontwerpproces. Zijn werk bevat droomachtige interieurs en levendig beschreven stadslandschappen, die zowel imaginair zijn als gebaseerd zijn op historische feiten. 

Volgens de Amerikaanse schrijfster Lydia Davis is zijn proza 'doordrongen van een Nabokoviaanse gratie en intelligentie.' Criticus Guy Davenport noemde hem 'een van de meest getalenteerde, krachtige en originele romanschrijvers van onze tijd.' Als literair redacteur van het tijdschrift Nest: A Quarterly of Interiors was Stadler een welkome stem in architectuur en design. 

De deuren van de synagoge openen om 15:30 uur. Wij ontvangen u met thee en muziek op het verwarmde voorplein van de synagoge, ingericht door ontwerper Mina Abouzahra in mediterrane stijl. In de synagoge worden op dat moment de kaarsen aangestoken. Na afloop is er een borrel. De toegangsprijs voor de lezing is €15 en €5 voor studenten en Vrienden van Het Nieuwe Instituut. 

Let op: draag warme kleding tijdens de lezing want de historische Portugese Synagoge heeft geen verwarming. Mannelijke bezoekers dienen hun hoofd te bedekken, keppeltjes zijn beschikbaar in de synagoge.

Over de Benno Premsela Lezing

De Benno Premsela Lezing is onderdeel van het meerjarige tentoonstellings-, onderzoeks-, en studioprogramma Landschap en Interieur van Het Nieuwe Instituut, waar ook de tentoonstellingen Sets for Erwin Olaf en Bekleidung, en de presentatie Richard Hutten in Huis Sonneveld onderdeel van zijn. 

Het Nieuwe Instituut nodigt elk jaar een spreker uit om zijn of haar visie te geven op actuele ontwikkelingen in de designwereld. Voorgaande sprekers waren: Michael Rock, Werner Sewing, Ann Meskens, Józeph Mrozek, Henk Oosterling, Nancy Etcoff, Richard Sennett en Gunter Pauli.