Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Tentoonstelling

Het ontwerp van het sociale

Tentoonstelling

04 jul 2021 — 07 jul 2024

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. 

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

Prix de Rome Architectuur 2022

Healing Sites

Agentschap, Onderzoek, Tentoonstelling

18 nov 2022 — 09 apr 2023

Vanaf 18 november 2022 toont Het Nieuwe Instituut de inzendingen van de architecten die zijn genomineerd voor Prix de Rome Architectuur 2022. Arna Mačkić, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), Lesia Topolnyk, en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen) reageren op het thema Healing Sites.

Tentoonstelling

The Energy Show

Zon, zonne-energie en menskracht

03 sep 2022 — 05 mrt 2023

Hoeveel energie heb jij nodig? The Energy Show - Zon, zonne-energie en menskracht is van 3 september 2022 tot en met 5 maart 2023 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam te zien. De tentoonstelling, samengesteld door curator en ontwerper Matylda Krzykowski en in samenwerking met The Solar Biennale, draait om de zon en de mogelijkheden om ermee te ontwerpen. Er zijn tientallen innovatieve voorbeelden van zonne-technologie te zien. Centraal staat de vraag: hoe zou de wereld eruit zien als hij zou draaien op zonne-energie?

Tentoonstelling

Open Archief 3.0

Tentoonstelling

28 okt 2022 — 09 apr 2023

Samen met Beeld & Geluid en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis organiseert Het Nieuwe Instituut de derde editie van Open Archief. Vanaf 28 oktober presenteren Daria Kiseleva, Alice Wong & Simo Tse en Remco Torenbosch hun werk in Gallery 0 in Het Nieuwe Instituut.

Tentoonstelling

Have we met?

Bi-City Biennale of Urbanism\Architecture (UABB) Shenzhen

09 dec 2022 — 12 mrt 2023

In Shenzhen is een alternatieve samenstelling en inrichting te zien van de tentoonstelling Have we met?, die eerder dit jaar nog met een Golden Bee Award bekroond werd op de drieëntwintigste Triennale Milano. In de presentatie verkennen ontwerpers nieuwe manieren om onze planeet als een gedeelde plek voor mensen, andere dieren, planten en microben te benaderen – in lijn met het centrale thema ‘Urban Cosmologies’ van de Bi-City Biennale of Urbanism\Architecture (UABB) van 2022-2023.

Workshop, Kinderen en familie

De Energy-expeditie

Familie-expeditie door The Energy Show

28 dec 2022 — 05 mrt 2023

Wat heeft de zon ons allemaal te vertellen? Ontdek in de tentoonstelling The Energy Show dat zonne-energie al heeeel lang geleden heeeel belangrijk was en dat ontwerpers van nu de slimste en mooiste ideëen bedenken voor een samenwerking met de zon. En: dat jullie hier ook aan kunnen bijdragen. Ga met je familie en een blacklightzaklamp op expeditie! Ontwerp mee aan een toekomst vol duurzame energie en ontrafel geheime boodschappen.

Binnenkort

Tentoonstelling

Wish I Were Here

Gallery 3 by Thyrza Coenraad

09 feb — 28 apr 2023

Kunnen we verloren plekken weer tot leven brengen? Theatermaker en sociaal ontwerper Thyrza Coenraad gebruikt in haar project Wish I Were Here verteltechnieken uit het theater om de gevoelens te verkennen die de huidige huizencrisis oproept.

Tentoonstelling

Into the Pile

Gallery 3 by Charlotte van Alfen

09 feb — 28 apr 2023

Ontwerper Charlotte van Alfen heeft 66.000 foto's op haar telefoon. In de zes jaar dat ze een telefoon heeft, heeft ze nog nooit geprobeerd deze foto's te ordenen, te categoriseren of te verwijderen. Elke week komen er 140 nieuwe foto's bij. Ze identificeert zich daarom als een image hoarder. Met haar werk Into the Pile zag ze de kans om uit te zoeken waar de drang om beelden te hamsteren vandaan komt. Is zij de enige die nieuwsgierig is?

Tentoonstelling

Baby Blow Up

Gallery 3 by Baby Reni (Irene Ha)

09 feb — 28 apr 2023

Actief zijn in de mode-industrie is voortdurend een gevoel voorleggen aan je consument: een universum waar ze deel van willen uitmaken. Baby Blow Up toont alternatieven van 'werken in fashion' waarin ontwerper Baby Reni (Irene Ha) zich afvraagt hoe mode kan bestaan zonder kledingstukken.  

Tentoonstelling

(Un)Private Life: An Architectural Privacy Investigation

Gallery 3 by Arghavan Khaefi

09 feb — 28 apr 2023

Grenzen, muren en deuren kunnen onze privacy niet langer beschermen nu nieuwe technologieën privacyinbraak naar de virtuele wereld hebben verschoven. De tentoonstelling (Un)Private Life van architect Arghavan Khaefi benadert de rol van architectuur bij het creëren van privacy op een kritische manier en illustreert het vermogen van architectuur om de verloren privacy van onze tijd te doen terugkeren, zo niet door haar grenzen aan de fysieke werkelijkheid, dan toch als theoretisch en didactisch instrument.

Tentoonstelling

Radio Umwelt: How to be(come) an intra-species radio

Gallery 3 by Sander Blomsma

09 feb — 28 apr 2023

Ontwerper Sander Blomsma neemt je mee in wereld van elektromagnetische golven, op zoek naar de mogelijkheden van meer-dan-menselijke communicatie. Hij vraagt zich af hoe mensen, anders-dan-menselijk leven en levenloze materie de ‘werkelijkheid’ beleven en wat voor contact en uitwisseling we ons tussen alle soorten kunnen voorstellen als we die voorbij wetenschap en filosofie proberen te ervaren. Blomsma gebruikt radio, omdat alles reageert en meetrilt op die golven, ongeacht of het leeft, bezield is of niet. Hij vertaalt de werkelijkheid in Radio Umwelt met behulp van speciale antennes en audioapparatuur naar waarneembaar geluid. Kunnen wij mensen ons beter in andere soorten leren verplaatsen als we letterlijk een ontvanger worden?

Tentoonstelling, Opening

Opening vijf nieuwe presentaties Gallery 3

Pop-uptentoonstellingen

Do 09 feb 2023, 19:00 — 21:00

Charlotte van Alfen, Sander Blomsma, Thyrza Coenraad, Irene Ha en Arghavan Khaefi krijgen drie maanden lang vrij spel en mogen in februari, maart en april 2023 ieder één gang in tentoonstellingsruimte Gallery 3 vullen. Vier de gezamenlijke opening van hun vijf nieuwe presentaties samen met de kunstenaars en ontwerpers. De pop-uptentoonstellingen worden georganiseerd in het kader van een initiatief van het Nieuwe Instituut om museale ruimte en ondersteuning ter beschikking te stellen aan het kunst- en ontwerpveld.

Lezing

THE MIXER Keynote by Catherine Wood

Vr 10 feb 2023, 16:00 — 18:00

In een speciaal programma praat Catherine Wood, Hoofd Programma bij Tate Modern, over hedendaagse kunst en beantwoordt ze vragen van deelnemers aan Nederlandse post-academische kunstprogramma's over uitdagingen en kansen in het veld. 

Lezing

Introducing: Maas Lawrence

Boeklancering

Vr 10 feb 2023, 19:30 — 22:00

Sluit aan bij de lancering van een nieuwe uitgeverij, Maas Lawrence, en vier hun eerste boekpublicatie Episodes: Powerhouse Company. De avond wordt ingeleid door Nanne de Ru, oprichter van Powerhouse Company, en architectuurcriticus Hans Ibelings. Tijdens de borrel kun je een eerste exemplaar van de publicatie bemachtigen.

Lezing, Gesprek

Museums for the Future, Futures for Museums (uitverkocht)

Book launch

Za 11 feb 2023, 19:30 — 21:00

Hoe zullen musea er over vijf, tien, vijftig jaar uitzien en aanvoelen?

Lezing, Gesprek

Touch Me, To See Us

Vr 17 feb 2023, 19:30 — 21:00

Als onderdeel van het programma rond de tentoonstelling Raak mij aan, om ons te zien in MAMA Rotterdam gaat kunstenaar Giovanni Maisto Ferreira onder begeleiding van moderator Zareb Hoeve in gesprek met psychiater en politicus Glenn Helberg. Ze hebben het over intimiteit en het belang van gezonde fysieke verbintenis. Giovanni onderzoekt in hun praktijk hoe waardevol en krachtig de band tussen verschillende mensen is en hoe groot de rol van lichamelijke communicatie is binnen die verbinding. De kunstenaar geeft een toelichting op het uitgangspunt dat de baarmoeder het eerste veilige heenkomen van mensen is en schetst hun persoonlijke zoektocht zoals hen die in de tentoonstelling en het begeleidende programma heeft vormgegeven. Deze avond wordt gemodereerd door Zareb Hoeve.

Lezing, Gesprek

Across Access Autonomy: Re-thinking Hybrid Culture

Research Nights

Do 23 feb 2023, 19:00 — 20:30

As part of thinking of Het Nieuwe Insituut as testing ground (for an internet beyond platform capitalism), the Research team invites you to think along with speakers and participants, test out tools, and ultimately work towards a lasting impact in autonomy across spaces.

Workshop, Kinderen en familie

BAAS!

FamilieFest

Wo 01 mrt 2023, 11:00 — 16:00

Wat zou jij allemaal doen als je de baas van het museum mag zijn? Ontdek het tijdens FamilieFest: BAAS! en ga aan de slag met het ontwerpen van de museum van de toekomst. Leer wat maquettes zijn en bouw er zelf eentje, ga aan het werk met het vormgeven van posters, bedenk hoe je door het museum moet bewegen als bezoeker, ontwerp muziek voor op de zalen en bouw aan jouw eigen Nieuwe Instituut. Er komen nog veel meer activiteiten en workshops bij, dus houd de website goed in de gaten!

Workshop, Tentoonstelling, Film, Opening

Museumnacht010 2023

Nachtleven

Za 04 mrt 2023, 20:00 — 23:45

Dans tijdens Museumnacht010 door het Nieuwe Instituut alsof het een nachtclub is. Zal de avond net zo legendarisch worden als in de Roxy? In navolging van deze legendarische clubavonden zet het Nieuwe Instituut de deuren van alle kamers van het museum open in een sociaal experiment om het nachtleven in de Roxy te her(be)leven.

Tentoonstelling, Symposium

London Design Biennale 2023

The Global Game

01 jun — 25 jun 2023

Het Nieuwe Instituut is aangewezen als artistiek directeur van de vierde London Design Biennale die van 1 tot en met 25 juni 2023 wordt georganiseerd in het monumentale Somerset House. Onder leiding van algemeen en artistiek directeur Aric Chen experimenteert Het Nieuwe Instituut met een alternatieve benadering van het gangbare biënnaleformat. Het thema ‘The Global Game: Remapping Collaborations’ stimuleert landen en gebieden om nieuwe vormen van internationale samenwerking en deelname vorm te geven en te verbeelden in gezamenlijke presentaties. Het spel The Global Game, ontwikkeld door Play the City, faciliteert deze samenwerkingen.